Wie heeft zal nog meer krijgen…
De overheid spreekt vaak over de eigen kracht van mensen. Bij de vraag naar zorg wordt door de overheid eerst gezegd: ‘wat kunt u zelf?’ Of: ‘wat kan uw man of kind voor u betekenen?’
Deze ‘eigen kracht’ benadering heeft zijn grenzen. Een mens of groep mensen kan veel, maar niet alles. Het begrip ‘eigen kracht’ gaat uit van de mens als zelfstandig, autonoom wezen, die het allemaal wel kan regelen.
Dit gaat naar mijn mening voorbij aan de werkelijkheid van alledag. Ook het gesprek aan de keukentafel, doe dat vooral niet alleen, een ervaringsdeskundige, iemand die uit eigen ervaring weet hoe het is om afhankelijk te zijn, moet kunnen helpen. De gemeente dient, indien dit wordt gevraagd, aan te bieden.
Daarnaast lijkt het of we te veel verwachten van de burger: de vrije tijd die we hebben is toch te besteden aan vrijwilligers-activiteiten, en om het zo voor elkaar aangenamer te maken toch? De neiging om zich voor elkaar in te zetten is groter naarmate de buurt meer ‘met elkaar heeft’, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek uit 2015. Wie meer heeft, zal nog meer krijgen, zo lijkt dit onderzoek aan te geven.
Hoe is dat in Gorinchem? Helaas zien we in onze woonplaats dat de vrijwillige inzet belangrijk achterloopt t.o.v. van gemeenten met een vergelijkbare samenstelling (bijvoorbeeld: Tiel, Culemborg). In het vrijwilligersloket van de gemeente (www.vrijwilligersgorinchem.nl) is dat een grote zorg, en juist de vraag naar vrijwilligers in de zorg wordt onvoldoende beantwoord.
Bij mij leeft dan ook al geruime tijd de vraag: hoe lossen we dit vraagstuk goed op? Hebben we wel voldoende aandacht voor onze buren? Schiet de ondersteuning aan allerlei wijkinitiatieven tekort? Of leven we zoveel langs elkaar heen dat er geen oog is voor onze medemens die aandacht nodig heeft?
De afgelopen tijd heeft de gemeente geïnvesteerd in de contacten met geloofsgemeenschappen. In de hoop dat ook zij hierin een bijdrage kunnen leveren. De eerste berichten zijn voorzichtig positief. Maar ik zou graag meer verbinding tussen ‘kerk en overheid’ willen. Naar mijn mening omdat we ook op elkaar zijn aangewezen zoals bij de ondersteuning van mantelzorg, of het bieden van een ontmoetingsplaats. Ook daar zie ik lichtende voorbeelden: zoals de inloopochtenden bij het Leger des Heils (www.legerdesheils.nl/gorinchem) aan de Nicolaas Pieckstraat en het inloophuis Uitzicht (www.inloophuisuitzicht.nl) aan de Krijtstraat.
In die zin zijn de woorden uit Mattheus 25 nog steeds van betekenis: we hebben zoveel gekregen om te dienen, om werkelijk met onze talenten aan de slag te zijn. Deze initiatieven, inclusief die van het vrijwilligersloket, verdienen dus onze steun!
Reacties op 'Wie heeft zal nog meer krijgen…'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.