woensdag 05 oktober 2005 10:34 Elke rechtgeaarde Amersfoorter kent het Spijkertje, het pakhuis op de Grote Koppel. Al lange tijd een gebouw waar niets gebeurde, omdat het geen functie meer had toen de havenactiviteiten waren verdwenen. Maar wel een markant gebouw op een historische plaats. Op het grote schilderij van Withoos, “Gezicht op Amersfoort”, staat op deze plaats ook al een Spijkertje, hoewel met een andere vorm.
Elke rechtgeaarde Amersfoorter kent het Spijkertje, het pakhuis op de Grote Koppel. Al lange tijd een gebouw waar niets gebeurde, omdat het geen functie meer had toen de havenactiviteiten waren verdwenen. Maar wel een markant gebouw op een historische plaats. Op het grote schilderij van Withoos, “Gezicht op Amersfoort”, staat op deze plaats ook al een Spijkertje, hoewel met een andere vorm.
‘Spiekers’
Het woord “spijkertje” is afgeleid van het Latijn. Een spica was een opslagplaats. Bij archeologische opgravingen in De Wieken hebben we verscheidene sporen van dergelijke spiekers gevonden. Ook bij de Middeleeuwse boerderij in Schothorst zijn spiekers nagebouwd.
Het Spijkertje op de Grote Koppel was een pakhuis. De laatste jaren begon het sporen van verval te vertonen. Dat is de eigenaar niet helemaal te verwijten. De gemeente heeft er namelijk “even” over gedaan om de plannen voor de nieuwe inrichting van de Eemhaven af te ronden. In die plannen is ons Spijkertje als “te behouden pand” opgenomen. Inmiddels zijn die plannen in uitvoering. De kademuren worden hersteld en door het aanleggen van zogenaamde “nesten” wordt het water vanaf de kade bereikbaar. Met de grootste zorg zijn damwanden aangebracht. Niet door heien of trillen, maar met duwtechnieken om verdere beschadiging van het ongeveer honderd jaar oude gebouw te voorkomen.
Instortingsgevaar
Ondanks deze voorzorgen bleek het Spijkertje de laatste weken zeer snel bouwvallig te worden. Alle bouwactiviteiten zijn daarom stilgelegd en de Grontmij heeft een onderzoek naar de bouwkundige staat ingesteld. De bedoeling was om op basis van dit onderzoek na te gaan welke mogelijkheden er waren om dit gebouw te behouden en voor de toekomst bruikbaar te maken. Toen de resultaten van dit onderzoek bekend werden, bleek echter dat behoud zeer problematisch was. En verdere verkenning leerde, dat de situatie zelfs met de dag slechter werd. Om veiligheidsredenen is daarom de toegang tot het gebouw verboden en de omgeving afgezet. Instortingsgevaar is reëel aanwezig.
Er is nu een sloopvergunning aangevraagd. Als alles goed gaat, kunnen we de procedure nog doorlopen. En ons afvragen welke onderdelen we willen bewaren voor eventueel hergebruik. Maar ook is het goed mogelijk dat we moeten overgaan tot “noodsloop”, wanneer veiligheidsoverwegingen daarom vragen.
Herbouw
We staan nu voor de vraag wat we op deze plaats terugbouwen. Dat kan herbouw zijn, maar we kunnen ook denken aan het model dat Withoos schilderde. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om een zelfde volume in hedendaagse bouwstijl neer te zetten. Samen met de eigenaar, de gemeenteraad, de Stichting “Siesta” en vele andere geïnteresseerden zullen we deze discussie voeren. Want de historie van deze plaats vraagt om een verantwoorde invulling. Een pareltje in onze nieuwe Eemhaven.
Piet Jonkman, wethouder Stedelijk Beheer en Wijkontwikkeling
Reageren? Stuur een mailtje naar Piet Jonkman, p.jonkman@amersfoort.nl
Reacties op 'Het Spijkertje (column)'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.