Even bijpraten ....

donderdag 29 januari 2009 09:24

Het zit Boskoop niet mee. Koud zijn we af van de artikel 12 status of de financiële crisis dient zich aan. De crisis heeft consequenties voor onze financiële positie: bezuinigingen hebben negatieve invloed op het geld dat we jaarlijks van het Rijk krijgen; de woningmarkt stort in, dus de opbrengsten uit al die mooie bouwplannen in Boskoop zouden wel eens tegen kunnen vallen; de werkloosheid neemt toe, dus zouden er wel eens meer mensen een beroep kunnen doen op de bijstand. Ik noem maar een paar voorbeelden, maar er zullen ongetwijfeld meer tegenvallers zijn.
Een extra verhoging van de gemeentelijke belastingen is niet aan de orde. De rek is er nu wel even uit. We zijn als Raad net blij dat de woonlasten komend jaar nu eens omlaag kunnen. Maar dat beetje extra om meer leuke dingen te kunnen doen zit er vrees ik niet in. Een opgave aan de Raad om in haar keuzes extra scherp te zijn. Voor mij geldt dat de financieel zwakkeren in Boskoop er in ieder geval niet de dupe van mogen worden.
Over financiën gesproken: de discussie over de fusie met Rijnwoude gaat een beslissend stadium in. Hoe dit financieel uitpakt krijgen we binnenkort te zien in de resultaten van een paar onderzoeken. De discussie of de fusie meerwaarde heeft, vind ik eigenlijk een beetje onzin. Het lijkt me volkomen duidelijk en logisch dat, hoe groter je bent, hoe meer je in de melk te brokkelen hebt, ook op financieel gebied. De plusjes zijn er eigenlijk op alle fronten, de één wat meer dan de ander maar kijk alleen maar even naar de greenport, de ruimtelijke ordening en de infrastructuur. Het moet natuurlijk wel klikken tussen de gemeenten die willen fuseren en daar is nog wel een slag te maken. De beelden die in Rijnwoude worden opgeroepen rondom de situatie in Boskoop maken me niet vrolijk.
Waar ik me echt zorgen over maak, is de veiligheid in onze woonomgeving. Zo'n artikel in de Gouwe Koerier van enkele weken geleden over de situatie in de Bootstraat en omgeving is toch schrijnend. Meer en vooral ook effectieve inzet van de politie is, hoewel een open deur, toch wenselijk. Maar ook communicatie met degenen die de overlast veroorzaken of daartoe gelegenheid geven is van groot belang.
Landelijk is er een trend naar toenemende samenwerking tussen hulpverlenende diensten. Een voorbeeld daarvan zijn de zogenaamde veiligheidsregio's. Het is voor mij duidelijk dat de ellende op straat alleen beteugeld kan worden door nauwe samenwerking tussen wijkbeheer, politie, brandweer en ambulancediensten. Ook goede afspraken met het Openbaar Ministerie zijn belangrijk. Maar nog beter is de invoering van de bestuurlijke boete, waardoor mensen direct in de portemonnaie voelen dat zij grenzen hebben overschreden.
De Raad behandelt morgen een nota integraal veiligheidsbeleid. De nota schetst een volledig en helder beeld van de risico's. Ook staan er een aantal ambities in om de veiligheid te verbeteren. Prioriteit wordt gegeven aan de jeugd en veiligheid, veilige en leefbare wijken en de verkeersveiligheid. Een goede zaak, maar verder is de nota weinig concreet.
Binnenkort komt er een vervolg met acties om de ambities waar te maken en natuurlijk ook weer de financiële consequenties die dat heeft. Ik ben benieuwd.

Ton van Nimwegen
Raadslid Christenunie/SGP
avnimwegen@casema.nl

 

« Terug