Financiële risico’s
Afgelopen donderdag was het begrotingsraad. Tijdens deze raadsvergadering gaven de politieke partijen aan de hand van de begroting aan wat ze belangrijk vinden voor de komende periode.
Belangrijke onderwerpen tijdens de algemene beschouwingen waren de bestuurlijke toekomst, brede scholen en andere voorzieningen. Over de noodzaak van een fusie zijn alle partijen het eens. Behalve de ChristenUnie-SGP willen alle partijen zo snel mogelijk fuseren met Alphen aan de Rijn en Rijnwoude. Wij zijn echter van mening dat eerst duidelijk de meerwaarde van de fusie aangetoond moet worden. Want het moet wel zo zijn dat de bewoners en de bedrijven er beter van worden.
Financieel gezien staat Boskoop er op dit moment redelijk voor. Bij het afronden van artikel 12 periode heeft de gemeente vele miljoenen mee gekregen voor het wegwerken van achterstallig (wegen)onderhoud. Hier moet het komende jaar, net als de laatste jaren, hard aan gewerkt worden. Door de verkoop van de NUON aandelen heeft de gemeente een flink vermogen gevangen. Een deel van dit geld moet op de bank gezet worden om de NUON dividend inkomsten van meer dan een ½ miljoen euro per jaar te compenseren.
We willen als gemeente 2 brede scholen bouwen. Eén naast de Plataan en één in de nieuw te bouwen wijk Waterrijk-West. Ook willen wij graag, als er nog financiële ruimte is, investeren in sportvoorzieningen en de openbare ruimte van Boskoop.
Het college presenteerde vol trots een sluitende begroting. Echter, zeer gewenste investeringen in de openbare ruimte en onderhoud/verbetering aan het sportpark aan de Hoogeveenseweg, zijn niet meegenomen. Het lijkt mooier dan het is. Het resultaat is de komende jaren gemiddeld 8.000 euro positief. Er zijn echter ook grote risico’s, want in 2012 wordt een negatief resultaat verwacht van 150.000 euro, wat in de jaren daarna weer goed gemaakt moet worden. De wethouder heeft aangegeven dat de verwachte bezuinigen van de het rijk voor de jaren 2012 en verder niet verwerkt zijn. Al met al niet echt solide, daarom vonden wij het wel erg voorbarig om nu de OZB-belastingen al te verlagen. Dit klinkt leuk maar het is nog geen 10 euro per huishouden, terwijl het wel 40.000 euro kost. Wij hadden liever gezien dat meer naar de toekomst van de gemeente was gekeken en er voor was gekozen de OZB te bevriezen. Zodat een betere financiële positie opgebouwd kan worden, met eventueel wat ruimte voor noodzakelijke investeringen in de openbare ruimte.
Siem Bak
ChristenUnie-SGP