De kleermaker en de molen
Door Bert Kunnen, fractievoorzitter ChristenUnie Meppel
Op het eerste gezicht hebben molens en kleermakers niets met elkaar gemeen. Laat een molen niet bedienen door een kleermaker en biedt alsjeblieft geen gescheurde broek bij een molenaar ter reparatie aan. Schoenmaker, houd je bij je leest is het motto en kleren maken de man. Zoiets.
Eind september stonden beide onderwerpen op de raadsagenda: Kleermaker Burckan wil graag een nieuw pand bouwen aan de Vledderstraat. Molen de Vlijt aan de Sluisgracht stond ter discussie vanwege zijn biotoop (lees:leefplaats). Beide maken onderdeel uit van ons centrumgebied en daar zijn we trots en zuinig op. Toch staan de kwaliteiten van die binnenstad regelmatig op de tocht.
Molen de Vlijt
Molen de Vlijt aan de Sluisgracht staat in ons historische centrum en staat fraai te pronken te midden van andere monumentale panden en grachten. De gemeente is tot de ontdekking gekomen dat we in een bestemmingsplan iets mogelijk hebben gemaakt waardoor de molenbiotoop ruimtelijk en qua windvang wordt belemmerd. Er zijn ideeën om die molen weer te laten draaien en hoe meer je er omheen bouwt des te moeilijk wordt dat. We hebben daar als gemeenteraad onvoldoende bij stil gestaan, maar we kunnen niet meer terug. Er zijn rechten voor bewoners, er dreigt een schadeclaim als we ons besluit terugdraaien en er ontstaat bestuurlijk imagoschade. We zijn dan ook ChristenUnie tot de conclusie gekomen dat we plannen die de biotoop aantasten helaas moeten laten doorgaan. Een onwenselijke ingreep in de historische binnenstad.
Kleermakeratelier
Ondernemer Burckan repareerde al enkele malen kledingstukken van me en dat tot grote tevredenheid. Je moet weten dat ik wat nonchalant met nette kleren ben en er onnadenkend mee in de tuin sta te werken. Ik heb Burckan beloofd dat ik nog wel vaker langs zal komen….
Zijn plannen voorzien in de bouw van een atelier en enkele appartementen, dichtbij de Plataan aan de Vledderstraat. Een mooi plan, een verbetering voor dat deel van de straat. Het plan is al enkele jaren onderweg en is veel aangepast, mee op aanraden van de raad.
Gezien die voorgeschiedenis vond ik het niet aan de orde om tegen dit plan te stemmen. Ik heb er echter in de raad wel kritische kanttekeningen bij geplaatst. Het is een onlogische plek voor detailhandel/atelier, de winkel ligt niet echt aan een looproute naar het centrum. Maar er is meer.
Centrumgebied
Een belangrijke kwaliteit van de Meppeler binnenstad is zijn compactheid. Alle voorzieningen liggen dichtbij elkaar en dat zorgt vaak voor een levendig straatbeeld. We hebben dan ook een gebied vastgesteld waarbinnen winkels en andere centrumvoorzieningen zich kunnen vestigen. Daar buiten doen we dat niet en het voorkomt uitwaaiering over een groter gebied.
Door de economische crisis en de toegenomen verkopen via internet, komen er in centra van steden panden leeg te staan. Wij hebben al meerdere malen gepleit voor een sterke regie van de gemeente op deze ontwikkeling. De handen worden al stevig ineen geslagen, maar we moeten er echt scherp op zijn en een flinke tand bijzetten. Ook pleitten we voor verkleining van dat compacte gebied, wat mee een antwoord kan zijn op leegstand en we een ruimtelijke bijdrage proberen te leveren aan de regie.
Des te jammer is het dat het nieuwe atelier (net) buiten dat aangewezen centrumgebied ligt waar we als gemeente geen detailhandel wensen. Ik heb in de raad aangegeven dat we ook bij kleinere ingrepen als deze consequent moeten blijven en we alle zeilen bij moeten zetten om de binnenstad van Meppel een aantrekkelijk winkelgebied te laten zijn.
De parel van Meppel
Mensen die Meppel bezoeken zijn verrast door de fraaie binnenstad, de historische uitstraling, de gezellige pleinen en diversiteit aan winkels en evenementen. De beleving van een stadje als Meppel gaat niet alleen over de historische context van monumenten, maar om het totaalplaatje: de keuze van de bestrating, het onderhoud van straatmeubilair, ingrepen aan historische winkelpuien, reclame-uitingen in de winkelstraten, dichte achterkanten van winkels, de bevoorrading, aantrekkelijke stoelen op de terrassen, wonen boven de winkels, waar parkeren we auto’s en fietsen: het totaalplaatje van aantrekkelijkheid.
Willen we onze parel glimmend houden dan moeten we alert blijven op ingrepen die daar afbreuk aan doen en blijven poetsen. De kleermaker en de molen zijn maar kleine voorbeelden, maar tonen aan dat we op onze qui-vive moeten zijn.
De fractie van de ChristenUnie wil daar graag een bijdrage aan leveren. Wij komen dan ook dit politieke seizoen met een pamflet over de binnenstad.
Archief > 2014 > oktober
- 31-10-2014 31-10-2014 07:38 - Column Jos van der Deure
- 29-10-2014 29-10-2014 13:14 - Meppel is klaar voor de toekomst
- 28-10-2014 28-10-2014 15:32 - De plicht om te zorgen voor elkaar (column Christelijk Weekblad)
- 09-10-2014 09-10-2014 18:08 - De kleermaker en de molen
- 07-10-2014 07-10-2014 09:36 - Waarom zouden we bang zijn? (column ND)
Reacties op 'De kleermaker en de molen'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.