Binnenstedelijke vernieuwing (column)

zaterdag 12 november 2005 18:13

Over enkele maanden zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De politieke partijen in Amersfoort maken zich op voor de campagne, waarin ze hun denkbeelden over het bestuur en de toekomst van onze stad kenbaar maken. De meeste partijen nemen deel aan de organisatie van het politiek café, dat maandelijks wordt gehouden in café Borra.

Over enkele maanden zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De politieke partijen in Amersfoort maken zich op voor de campagne, waarin ze hun denkbeelden over het bestuur en de toekomst van onze stad kenbaar maken. De meeste partijen nemen deel aan de organisatie van het politiek café, dat maandelijks wordt gehouden in café Borra.


'Wijkt groen voor poen?'

Het eerste Politiek Café ging over de binnenstedelijke vernieuwing, onder de titel 'Wijkt groen voor poen?' Nu zal ik de laatste zijn om te ontkennen dat binnenstedelijke vernieuwing een verkiezingsthema is. Integendeel! We weten maar al te goed dat op meerdere plaatsen de kwaliteit van wonen en woonomgeving, maar ook de leefbaarheid, het samenleven van mensen, onder druk staat. En ook dat Amersfoort een jonge stad is. Een stad  waar nog veel nieuwe Amersfoorters – zeg maar uw en mijn kinderen en kleinkinderen – zich zullen melden op de woningmarkt. Met wellicht andere wensen ten aanzien van woningen, woonomgeving en voorzieningen dan nu beschikbaar zijn. Daar met elkaar over nadenken is van groot belang en bij uitstek een taak van de politiek.


Leefbaarheidsdiscussie
De gemeente doet dat, samen met de corporaties SCW en Portaal. Zo koppelt Portaal de vernieuwing van de Bloemenbuurt in het Soesterkwartier aan projecten gericht op de verbetering van de leefbaarheid. De SCW betrekt de bewoners van Jeruzalem en Jericho bij de toekomstvisie van hun buurt. Ook de bewoners van de Gasthuislaan en de Ganskuijl hebben in een woonatelier hun visie op de toekomst gegeven. In Liendert heeft de leefbaarheiddiscussie nieuwe impulsen gekregen in samenhang met de komst van de moskee aan de Zangvogelweg. En in het kader van de binnenkort te verschijnen Woonvisie hebben veel bewoners en instellingen meegewerkt.
Daarnaast is de realisering van de Spoorwegzone/De Melange in volle gang en is onlangs de realiseringsovereenkomst voor de Willem Barentszstraat getekend.
 
 
Binnenstedelijke vernieuwing heeft andere doelen dan 'geld verdienen'
 
 
Verkeerd signaal
Ik vind het daarom een verkeerd signaal om deze discussie de titel 'wijkt groen voor poen?' mee te geven. Binnenstedelijke vernieuwing heeft andere doelen dan 'geld verdienen'. Het is juist andersom. De corporaties en de gemeente staan klaar om te investeren in onze stad. Vele honderden miljoenen euro’s zijn daarvoor nodig. Alleen al de SCW wil de komende 15 jaar tussen de 300 en 400 miljoen euro’s investeren! En als we met elkaar (terecht) van mening zijn dat de uitbreidingsmogelijkheden van Amersfoort beperkt zijn, dan zullen we de (ver)nieuwbouw in de stad moeten laten plaatsvinden. Dat kan inderdaad betekenen dat groen moet worden opgeofferd. Maar dan niet als doel op zich, maar als uitkomst van een afweging van (nieuwe) woonwensen en voorzieningen.
 
 
Ik hoop dat velen in die discussie meedoen en meedenken. En dan onder de titel ‘Samen voor een leefbaar Amersfoort!’.
 



Piet Jonkman, wethouder Stedelijk Beheer en Wijkontwikkeling
Reageren? Stuur een mailtje naar Piet Jonkman,
p.jonkman@amersfoort.nl

« Terug

Reacties op 'Binnenstedelijke vernieuwing (column)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.