Stoeptegelraadsleden

vrijdag 14 oktober 2011 08:54

Kent u dat, het verschijnsel hoorzittingen? Misschien hebt u het zelf al wel eens meegemaakt. Bijvoorbeeld omdat u bezwaar heeft gemaakt tegen een besluit van de gemeente om woningen te bouwen voor uw huis. Of omdat uw vergunning is geweigerd en u daartegen bezwaar hebt aangetekend. Op een hoorzitting mag u dan uw bezwaar nog eens toelichten.

Vorige week was ik als raadslid onderdeel van zo’n hoorzitting. Door verschillende Puttenaren waren bezwaren ingediend tegen bestemmingsplannen. Bestemmingsplannen waardoor zij niet konden bouwen wat zij wilden, of omdat de gemeente simpelweg was vergeten hun bedrijf op te nemen in het bestemmingsplan. Sommige bezwaren waren heel duidelijk en eenvoudig. Andere bezwaren waren complex, omdat er een heel verhaal achterzit waar je als raadslid domweg geen weet van hebt. Aan de hand van hun bezwaarschrift en een toelichting van 5 minuten wordt je toch geacht te snappen wat de bezwaarmakers komen vertellen.

Dat lukt niet altijd. Iemand die zijn bezwaar kwam toelichten sprak steeds over kwalitatieve verplichtingen. Toen ik vroeg wat hij daarmee precies bedoelde, reageerde hij verontwaardigd. Dat had ik toch kunnen lezen? Tsja, meneer had gelijk, maar hij besefte niet hoeveel dossiers ik dan had moeten doornemen voor alle zaken in die hoorzitting…

Binnenkort bespreken we in de commissie Ruimtelijke Zaken of we doorgaan met het houden van hoorzittingen op deze manier. En ik moet bekennen, ik twijfel best wel erg. Ik zal uitleggen waarom:

De raad vertegenwoordigt de gehele bevolking van de gemeente. De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. De leden van de gemeenteraad (raadsleden) nemen alle beslissingen die voor de gemeente van belang zijn. De raad controleert het college van burgemeester en wethouders en stelt kaders voor beleid.
Het college van burgemeester en wethouders voert de besluiten van de gemeenteraad uit. Het college wordt ook wel het dagelijks bestuur genoemd.


In Jip en Janneketaal: het college doet het werk, de raad controleert het werk en zet het werk uit. In de meeste gemeenten worden hoorzittingen niet door de raad, maar door het college of door ambtenaren afgenomen. In Putten heeft de raad de neiging om zich met veel details bezig te houden. De zogenaamde stoeptegelraadsleden. Ik vind dat jammer en ook gevaarlijk. Want we kennen niet alle details, houden onze met individuele in plaats van algemene belangen bezig en doen werk dat eigenlijk het college moet doen.

Mijn fractie denkt er anders over: als raadslid zijn we volksvertegenwoordiger en moeten we daarom ook op de hoogte zijn van wat er speelt in de gemeenschap. Nu denkt u misschien, heeft hij ruzie met zijn fractie? Nee hoor, ik kan u geruststellen.

Ik zou graag willen dat de raad zich meer bezighoud met de echte vragen voor de toekomst van Putten. Over onze visie op werkgelegenheid, woningbouw, recreatie en zorg. En niet vlucht in allerleiIndividuele belangen. Daarvoor zijn wij niet gekozen!

Maar goed, volgende week spreken we hierover in de commissie Ruimtelijke Zaken. En ik ben benieuwd wat u vindt? Moeten wij als raadslid

hoorzittingen houden, of moet het college dit doen?

Hierbij is de hoorzitting geopend!

« Terug