Column: Miniem maatwerk minima

maandag 31 oktober 2011 18:43

Jullie waren toch ook zo dol op maatwerk in de vorige periode? Wethouder Kremers sleepte zelfs zijn zus uit Emmen erbij om mij ervan te overtuigen hoe goed Ede maatwerk toepast. Bij de WMO dan. Nou, daar hoefde hij mij niet van te overtuigen, dat weet ik wel. Ik krijg regelmatig lovende woorden over onze WMO-consulenten die bij een huisbezoek verder kijken dan hun neus lang is en zien dat er nog meer aan ondersteuning nodig is dan alleen huishoudelijke hulp. Maar maatwerk toepassen bij kwetsbare minima is iets heel anders, dat kan vooral goed met doelgroepregelingen. En dat weet deze wethouder heel best want hij voerde ze zelf in, in 2008. Nu wil hij ze weer afschaffen. Deze draai staat niet fraai...

Column

Miniem maatwerk minima

Jullie waren toch ook zo dol op maatwerk in de vorige periode?
Wethouder Kremers sleepte zelfs zijn zus uit Emmen erbij om mij ervan te overtuigen hoe goed Ede maatwerk toepast. Bij de WMO dan. Nou, daar hoefde hij mij niet van te overtuigen, dat weet ik wel. Ik krijg regelmatig lovendewoorden over onze WMO-consulenten die bij een huisbezoek verder kijken dan hun neus lang is en zien dat er nog meer aan ondersteuning nodig is dan alleen huishoudelijke hulp. Maar maatwerk toepassen bij kwetsbare minima is iets heel anders, dat kan vooral goed met doelgroepregelingen. En dat weet deze wethouder heel best want hij voerde ze zelf in, in 2008. Nu wil hij ze weer afschaffen. Deze draai staat niet fraai.

Het was dan ook een laatste wanhopige poging van Kremers om de aandacht af te leiden van twee feiten:  

1) je kunt amper maatwerk toepassen via individuele bijzondere bijstand omdat deze vorm van bijstand veel wettelijke drempels kent. Bijvoorbeeld dat de uitgave buiten het dagelijks patroon moet vallen (een computer doet dat niet, evenals een wasmachine) en je moet eerst proberen bij de Stadsbank te lenen (tegen een hoge rente).  

2) het college wil nog steeds wil vasthouden aan bezuinigen op de meest kwetsbaren in onze gemeente: de chronisch zieken en gehandicapten (door de witgoedregeling te schrappen, hoger drempelbedrag voor voorzieningen, hogere eigen bijdrage), de kinderen (witgoedregeling en pc-regeling schrappen), en de ouderen (hoger drempelbedrag voor voorzieningen, hogere eigen bijdrage, witgoedregeling en categoriale
ouderentoeslag schrappen voor 65+ ers).

En juist voor die drie groepen mogen gemeenten uitzonderingen maken als het gaat om doelgroepregelingen. Dat werd in de vorige
periode dan ook ruimhartig gedaan, al was de reden minder fraai: anders had de gemeente het niet-uitgegeven geld aan minimaregelingen moeten terugstorten naar het Rijk. Maar toen, in 2008, waarschuwde ik namens de ChristenUnie  al dat je dan ook consequent moet blijven met die hulp. Ook en juist als het economisch tij slechter wordt.

Nu blijkt wat dit college waard is voor de kwetsbaren in onze samenleving: als het goed gaat mag je best een graantje meepikken. Als het slecht gaat ben jij de eerste waar we op bezuinigen. En, oh ja, we zijn toch niet zo beroerd hoor, digitaal gaan we het wel een stuk makkelijker voor je maken. Ach wat jammer nou, geen pc? Weet je wat? We gaan je in je “eigen kracht zetten”. Dus chronisch zieke of arme 65+er: ga een baan zoeken, ga potverteren bij je familie (sorry, geen verjaardagskadootjes meer voor je kleinkinderen) en ga maar lenen bij de Stadsbank voor die wasmachine.…

Maatwerk bij minimabeleid? “Niemand zal door het ijs zakken”? Vergeet het maar. Dit college heeft loze beloften gedaan naar minima die ze niet waar kan maken. En daarom valt ze wat ons betreft zelf door de mand met een minimum aan maatwerk voor de minima.

Jellie Kiefte
Raadslid ChristenUnie Ede

« Terug

Reacties op 'Column: Miniem maatwerk minima'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.