Krimp, hoe zit dat eigenlijk in de gemeente Zuidhorn?

dinsdag 01 oktober 2013 11:17

Het begrip krimp komt vaak terug in politieke discussies, beleidsstukken en media. Het Sociaal Plan Bureau van de provincie Groningen (SPBG) publiceerde onlangs op haar website een factsheet met daarin de groeicijfers en verwachtingen per Groningse gemeente. Deze sheet en achterliggende gegevens geven interessante cijfers en inzichten over de bevolkingsopbouw in de provincie en de gemeenten.

Zuidhorn groeit nog langzaam
De belangrijkste feiten uit deze factsheet even op een rij: De omvang van de  totale bevolking in de provincie Groningen groeide afgelopen jaar licht, maar de groei blijft wel achter bij de landelijke cijfers. Voor de provincie Groningen als geheel wordt voor de komende jaren een daling voorzien. 

De groeicijfers en verwachtingen variëren sterk per gemeente, als je naar de cijfers kijkt ziet het er voor de gemeente Zuidhorn nog niet zo gek uit op de middenlange termijn. De afgelopen jaren lag de groei boven het provinciaal gemiddelde en ook wordt er tot 2040 een lichte groei verwacht. Duidelijk is dat de Stad Groningen en de forensengemeenten Hoogezand-Sappemeer, Leek, Winsum, Zuidhorn en Bedum afgelopen jaren voor de bevolkingsgroei zorgden in de provincie.  Je zou bijna -kort door de bocht- concluderen dat de focus op de stad en bereikbaarheid t.o.v. de stad voorwaardelijk zijn voor bevolkingsgroei.

Woningbouw en bevolkinggroei
Als je verder kijkt naar de groei van het aantal inwoners van onze gemeente, dan zie je dat deze groei enkel in natuurlijke aanwas zit en niet zozeer in een hoog migratieoverschot. Zuidhorn kende o.a. in 2011 een migratie tekort.  Er gingen dus meer mensen weg uit de gemeente dan dat er in Zuidhorn kwamen ter wonen.  De natuurlijke aanwas (het geboorteoverschot) maakte dit vervolgens goed. 

Maar er is de afgelopen jaren zoveel nieuwbouw gerealiseerd in Zuidhorn zult u denken. Zijn er niet juist veel meer mensen in Zuidhorn komen wonen? De cijfers spreken voor zich en tonen aan dat er juist meer mensen zijn vertrokken. Cijfers over het aantal inwoners per huishouden geven wat meer duidelijkheid. In 2000 bestond een gemiddeld huishouden in onze gemeente uit 2,68 personen, vorige jaar was dat 2,48. Het aantal personen per huishouden neemt dus af. Meer woningen, maar minder mensen per woning.  De gemeente Zuidhorn zal dus moeten uitbreiden om de eigen bevolkingsaantallen op pijl te houden.

Stilstand is achteruitgang
Het begrip krimp gaat natuurlijk over veel meer dan bevolkingsgroei of afname. Krimp gaat over economische vitaliteit en leefbaarheid. Over dalende voorzieningenniveaus, verschraling van winkelaanbod, werkgelegenheid, woningprijzen, inkomstendaling etc.  De ontwikkeling van de bevolking  is echter wel een belangrijke indicator voor de leefbaarheid.

De cijfers van het provinciaal planbureau zijn zeer fragiel, een voorspelde groei van ca. 1 % in 2040 kan ook zomaar omslaan naar afname van bevolkingsaantallen. Dit kan gevolgen hebben voor het economische vitaliteit van onze gemeente. We moeten er ons ook er van bewust moeten zijn dat er ook binnen de gemeente Zuidhorn verschillen zijn en dat sommige kleine kernen al wel kampen met gevolgen van krimp. Het SPBG schrijft ook dat bevolkingsdaling niet automatisch hoeft te leiden tot een verslechtering van de leefbaarheid, maar dat gemeenten de gevolgen kunnen opvangen.  De gemeente Zuidhorn zal de komende jaren dus moeten anticiperen op de afname en verandering van de samenstelling van de bevolking.

De ChristenUnie zal - net als in de huidige collegeperiode-  ook in het nieuwe verkiezingsprogramma inzetten op een aantrekkelijke gemeente waar mensen graag willen wonen. Een veilige en duurzame gemeente, een goed bereikbare gemeente en een gemeente die nog steeds bouwt.  In de kernen waar bevolkingskrimp onvermijdelijk is zal de gemeente moeten inzetten op het verzachten/voorkomen van de negatieve effecten, dus krimp zonder kramp.

Meer informatie is te vinden op http://www.sociaalplanbureaugroningen.nl. Hier is ook informatie te vinden over voor de ChristenUnie  belangrijke thema's als Jeugd en  gezondheid zorg en kwetsbare groepen

« Terug

Reacties op 'Krimp, hoe zit dat eigenlijk in de gemeente Zuidhorn?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.